Tort Napoleon zachwyci najbardziej wyszukane podniebienia. Historia ciasta sięga XVII wiecznej Francji, natomiast sama nazwa pochodzi od Neapolu, gdzie deser ten zyskał niezwykłą popularność.
Najważniejsza zasada Tortu Napoleona – dużo wartw, dużo kremu i koniecznie kruszonka. Przepis jest prosty i łatwy do zapamiętania. Efekt – znakomity!
Potrzebne składniki:
- jajka (6 sztuk)
- margaryna (500 gram)
- mąka pszenna (4,5 szklanki)
- mleko (1 litr)
- cukier (3 łyżki)
- ocet (1 łyżeczka)
- sól (1 łyżczka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- wanilia (przyprawić do smaku)
Przyda Ci się także:
- 3 miski
- wałek do ciasta
Sposób przygotowania:
Do pierwszej miski dodaj dwa jajka, sodę oczyszczoną, ocet, sól i 2,5 szklanki mąki (odstaw na później 4 łyżki). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj. Do drugiej miski dodaj margarynę i 2 szkl. mąki. Całość zmiel do powstania okruchów z mąki.
Na rozwałkowanym cieście rozsyp okruchy z mąki i złóż ciasto na pół. Rozwiń ciasto. Powtórz czynność z punktu 5 i 6 cztery razy.
Podziel ciasto na 8 równych części. Odstaw ciasto do lodówki na ok. 3 godz. Po upływie 3 godzin wyjmuj ciasto z lodówki i z ciasta uformuj cienkie placki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Piecz placki w piekarniku przez 20 min. Weź trzecią miskę. Ubij 4 jajka z cukrem. Dodaj wanilię i 4 łyżki mąki, wymiaszaj. Mieszając powoli dodawaj mleko. Krem trzymaj nad ogniem, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Upieczone placki delikatnie przekładaj kremem. Jeden placek pokrusz i posyp na wierzch dla ozdoby.
Gotowe! Twoi goście z pewnością docenią wytrwałą walkę z Napoleonem. Ilość warstw wzbudzi zachwyt nad Twoim zaangażowaniem w przygotowanie pysznego deseru. Nic nie jest lepsze dla podniebienia jak samodzielnie zrobione danie z dobrych, sprawdzonych składników, bez chemii i polepszaczy. Smacznego!