W takiej wersji jeszcze ich nie próbowałaś: Niespodzianka z piersi kurczaka – Tak podany, zaskoczy dosłownie każdego.

Zawsze, kiedy serwuję „Niespodziankę” swoim gościom, zachwytów nie ma końca. Forma ich przygotowania i podania, jest dalekie temu, co zwykle przygotowujemy z filetów kurczaka.

Proste, łatwo dostępne składniki, jednak podane w wyjątkowy sposób, zawsze rekompensują czas oczekiwania. Może być podana zarówno jako sycące danie obiadowe, jak i pyszna ciepła kolacja. Niezależnie od pory dnia, zawsze smakuje wyśmienicie. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Filet z kurczaka 1 kg
  • Ziemniaki 5 sztuk
  • Cebula 2 sztuki
  • Mleko 200 ml
  • Jajko 2 sztuki
  • Pomidor 3 sztuki
  • Twardy ser 200 g
  • Czosnek 2-3 ząbki.
  • Śmietana 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • świeże zioła pęczek
PRZYGOTOWANIE:

Umyte i oczyszczone filety z kurczaka na średnie paski i włóż do miski. Zalej je mlekiem i wstaw do lodówki na co najmniej 60 minut. W tym czasie musisz przygotować „aluminiowe miseczki”, wykonane z kilku warstw folii aluminiowej. Każdą miseczkę dokładnie wysmaruj olejem i poustawiaj na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na spodzie formy. Następnie, posyp drobno posiekaną cebulką. Na koniec, poukładaj schłodzonego fileta z kurczaka.

Teraz ubij jajka ze śmietaną, powstałą masą zalej mięso w miseczkach. Na wierzch, poukładaj pomidora pokrojonego w cienkie plasterki, posyp drobno posiekanym czosnkiem oraz startym na tarce o grubych oczkach serem.

Piecz „Niespodziankę” w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut.

Koniecznie podawaj na ciepło, a przed podaniem posyp drobno pokrojonymi świeżymi ziołami. Smacznego! Koniecznie wypróbuj przepis i podziel się nim z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Treść zabezpieczona !!