Przepis sprzed ponad stu lat, który zapewnia idealne ciasto na pierogi. Krok po kroku.

Pierogi to danie, które towarzyszy nam zwykle od małego. Mimo że teoretycznie ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania, od lat każdy głowi się jak to możliwe, że babcia robi najlepsze i to na oko!

Kluczem do sukcesu są dobre składniki i odpowiednie proporcje każdego z nich. Dzięki naszemu przepisowi, który stanowi rekonstrukcje receptury z 1920 roku, nauczysz się jak zrobić pierogi idealne. Tak jak przy budowie domu, bez dobrych fundamentów ani rusz, tak w przypadku pierogów odpowiednia mąka to postawa, bez której nie ma szansy na sukces.

Jeśli nie znasz się na mąkach, wybierz po prostu tą, która będzie oznaczona typem 450. Wśród specjalistów od ciasta ciągle trwa dyskusja na temat jajka. Jedni twierdzą, że absolutnie musi ono zostać dodane, inni za to twierdzą, że od niego ciasto staje się twardsze, a tego na pewno nie chcemy w przypadku pierogów.

Mówi się, że początkowo w przepisach nie było jajka, jednak został podpatrzony u Włochów, którzy są przecież specjalistami od tego typu wyrobów. Jednak jak wiemy, ciasto na pierogi ma być miękkie i zadowalać podniebienie dlatego dzisiaj nie użyjemy jajek.

Zacznij od przygotowania składników:

  •  280 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej (typ 450/480)
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka soli

Czas na prawdziwe gotowanie!

Żeby ciasto było bardziej puszyste i miało możliwość rosnąć, warto zacząć od przesiania mąki, dodaje jej to objętości, a dodatkowo zapewnia, że w cieście nie znajdą się żadne zanieczyszczenia. Wodę, sól i olej należy zmieszać najlepiej w oddzielnym kubku.

Następnie do miski z mąką dolewamy cały płyn i zaczynamy delikatnie mieszać ze sobą. Dla ułatwienia początkowo można użyć szpatułki, a następnie rąk. W momencie, kiedy widzisz, że ciasto odrywa się bez problemów od brzegów naczynia, możesz przełożyć je na stolnice i kontynuować zagniatanie.

Najlepiej robić to około 15 minut, do uzyskania miękkiej i elastycznej formy. Gotowe ciasto warto podzielić na części i zajmując się jedną z nich pozostałe trzymać pod przykryciem, by uniknąć uciekania wilgoci.

Jeśli to najlepszy przepis, jaki spotkaliście, koniecznie dajcie znać o nim znajomym! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!