Przyrządź nuggetsy w panierce smaczniejsze niż w KFC – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Kto nie lubi chrupiących nuggetsów z kurczaka?

Ta przystawka od pierwszego kęsa podbija serca miłośników pysznego jedzenia. Soczysty w środku, pokryty złotą chrupiącą skórką. Dziś dowiesz się, jak przyrządzić to danie w domu. Wynik nie będzie gorszy niż w KFC! A dzieci i mąż będą szaleńczo zachwyceni.

Zakupione półprodukty nigdy mi nie smakowały. I często nie stać mnie na chodzenie do fast foodów. Po pierwsze martwię się o zdrowie dzieci. A po drugie, regularne wizyty w takich miejscach negatywnie wpływają na moją sylwetkę.

Musiałam więc szukać pysznych domowych przepisów. I jak bardzo się ucieszyłam, gdy sama nauczyłam się gotować chrupiące złote nuggetsy! Piekę przekąskę w piekarniku, więc kaloryczność dania jest bardzo mała. Jestem pewna, że pokochasz ten przepis!

Jak przygotować nugettsy

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 250 ml świeżego mleka
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko kurze
  • 0,5 kg przesianej mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki opcjonalnie

Przygotowanie

Filet z kurczaka oczyść z resztek skóry i chrząstek. Spłucz dokładnie czystą wodą i pokrój na małe kawałki. Skoncentruj się na wielkości klasycznych bryłek. Dopraw solą i pieprzem.

Następnie wsyp płatki kukurydziane do woreczka z zamkiem błyskawicznym. Połóż torebkę z płatkami na płaskiej powierzchni. I kilkakrotnie przejdź przez górę wałkiem do ciasta lub szklaną butelką. Musimy zrobić okruchy ze zbóż.

Wlej szklankę mleka do osobnego głębokiego talerza i ubij jajko kurze. Zamieszać. Dodaj pół szklanki przesianej mąki pszennej i przypraw. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Zanurz każdy kawałek fileta z kurczaka najpierw w mieszance mleka, a następnie w okruchach płatków.

I ułóż na blasze wyłożonej pergaminem lub folią. Zamiast tego można użyć oleju. Wystarczy obficie posmarować spód blachy do pieczenia masłem lub olejem. Ale nuggetsy wypiekam bez nadmiaru tłuszczu, bo staram się trzymać zdrowej diety.

Piecz nuggetsy z kurczaka przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Chcę też powiedzieć czytelnikom, z jakimi sosami podaję tę chrupiącą przekąskę. Każda z nich podkreśla smak nuggetsów i stanowi doskonały dodatek do dania. Udostępniam kilka przepisów, abyś mogła wybrać ten, który najbardziej Ci się podoba. Zwykle przygotowuję każdy z nich po kolei, żeby sosy się nie znudziły. Albo kilka na raz.

Sos pomidorowy

Ten sos jest moim ulubionym. Używam pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów. Przepuszczam je przez blender i mieszam z resztą składników. Mianowicie z granulowanym czosnkiem, suszoną bazylią, curry, oregano i szczyptą papryczki chili. Dodaję też jedną łyżeczkę soli i taką samą ilość cukru.

Jeśli w lodówce nie ma świeżych warzyw, to robię sos z koncentratu pomidorowego. Kilka łyżek koncentratu rozcieńczam w ciepłej wodzie, aby sos był bardziej płynny.

Sos Czosnkowy

Sos czosnkowy to ulubiony sos mojego męża. Mieszam jogurt naturalny z kilkoma łyżkami majonezu. Sól, pieprz i dodaj trzy lub cztery duże ząbki czosnku, przepuszczone przez prasę. Sos ten można również przygotować na bazie śmietany.

Sos miodowo-musztardowy

Sos miodowo-musztardowy uwielbiają wszystkie dzieci, które poczęstowałam domowymi nuggetsami. Sos sojowy mieszam ze śmietaną w równych ilościach. Dodaję łyżkę płynnego miodu i musztardę francuską. A na koniec kilka kropel soku z cytryny.

To wszystko! Teraz masz pomysł na lekką kolację. Smacznego! Przygotowanie nuggetsów jest bardzo szybkie i łatwe. Podczas pieczenia przyrządzam sosy.

error: Treść zabezpieczona !!