Ten przepis umożliwia przygotowanie ogórków małosolnych w ciągu jednej nocy.

Ogórek to klasyczne warzywo, które latem można znaleźć na talerzu. Można go używać w zupach, kanapkach, sałatkach, a nawet jako przekąskę.

Ile razy czułeś potrzebę zjedzenia od razu małosolnych ogórków? Ten przepis pozwala cieszyć się smakiem kiszonych ogórków następnego dnia dzięki marynowaniu ich w zalewie.

Składniki:

  • ok. 1,75 kg ogórków
  • koper,
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli

Po umyciu ogórków spłucz je zimną wodą. Pozostawić na co najmniej godzinę. Można odciąć łodygi, odcinając końce. Efekt końcowy będzie bardziej atrakcyjny. Umyć słoiki. Do każdego słoika włożyć obrany, przepołowiony czosnek.

Namoczone ogórki ułożyć w jednym rzędzie, uważając, aby nie zrobić odstępów. Posypać solą i przykryć koperkiem. Można też dodać liście wiśni, porzeczki lub chrzanu, aby nadać im mocniejszy smak.

Aby całkowicie przykryć ogórki, zalej je wrzącą wodą. Nałóż pokrywkę na słoik i pozostaw do ostygnięcia.

Wstaw na noc do lodówki, aby następnego dnia cieszyć się chrupiącą przekąską.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!