Nadszedł czas na ogórki. Jeśli nie przepadasz za słodkimi przekąskami, to jest odpowiedni moment, aby na twoim stole zagościły gruzińskie ogórki.

Smakują Ci słone przekąski? W takim razie powinieneś spróbować gruzińskich ogórków.

Czym różnią się one od klasycznych, lekko solonych ogórków, jakie wszyscy doskonale znamy? Przede wszystkim większą ilością ziół i przypraw.

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,75 łyżki soli
  • 1 kg ogórków
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Na początek zmiel kminek z papryką, solą i cukrem, by przekąska była jeszcze bardziej aromatyczna. Najlepiej użyć do tego moździerza. Ogórki dokładnie opłukaj i pokrój w paski.

Przeciśnij przez praskę czosnek, połącz z przyprawami, a następnie umieść ogórki w plastikowym pojemniku i posyp je tak przygotowaną mieszanką. Dokładnie wymieszaj, możesz także potrząsnąć zamkniętym pojemnikiem, by składniki się połączyły.

Tak przygotowany pojemnik powinien pozostać w lodówce przez conajmniej jedną noc. Możesz także pozostawić go tam na dłużej. Gdy ten czas minie, przystawka jest gotowa do zaserwowania. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!