Podstawą jest to pożywne podlewanie, które nic nie kosztuje: Kto nie kocha ogórków? Są pożywne, pyszne i można je wykorzystać w wielu potrawach.

Dzięki radą mojej sąsiadki co roku mam imponujące plony ogórkowe. Podstawą by uprawa była udana jest podlewanie naturalnym nawozem, który nic nie kosztuje.

Prosta sztuczka, która sprawia, że plony są udane. Warto ją znać! Dziś możecie dowiedzieć się w jaki sposób ją przygotować.

Składniki:

  • 2 l wody
  •  0,5 l skórek cebuli

Przygotowanie:

Cebulę obrać w wodzie o gotować ją przez około 10 minut. Następnie ostudzić i dolać wodę do momentu uzyskania 5 litrowego rozczynu. Takim roztworem codziennie podlewaj swoją uprawę ogórków. Jeśli roztworem opryskasz też liście to odstraszysz szkodniki.

Ten nawóz przygotujesz z prosto dostępnych i naturalnych składników, a działa cuda! Przekonaj się sam, że warto nim podlewać ogórki.

Moja babcia ogórki nawoziła również starym chlebem

Odpowiednie odżywienie to sukces udanych plonów. Stare znane metody są fenomenalne. Do przygotowania tego roztworu potrzebujesz napełnić wiadro do 2/3 pojemności bułką tartą, a następnie zalać resztę wodą. Do tego dodaj namoczoną skórkę chleba. Wiadro umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na tydzień.

Po tym czasie powstały roztwór rozcieńczaj w stosunku 1:3 i stosuj jako nawóz. Podlewaj nim posadzone ogórki. Stosuj od początku kwitnienia, aż do uzyskania dużych owoców. Jeśli chcesz mieć bogate plony zawsze pamiętaj o nawożeniu uprawy.

Składniki:

  • 10 l wody
  • 1 kubek palonego drewna (1l)

Przygotowanie:

Węgiel wsyp do wody, a następnie odstaw na jeden dzień. Następnie bierzemy kubek w, którym był wcześniej węgiel i podlewamy ogórki. Jedna filiżanka wystarczy do podlania jednego krzaczka.

error: Treść zabezpieczona !!