Wszyscy zachwyceni smakiem: Przepis na domowe oryginalne gofry z przepisu mojej babci.

Gofry to danie uwielbiane przez wszystkich, a w szczególności tych najmłodszych.

To pomysł na świetne śniadanie, deser, a także pyszną przekąskę między posiłkami. Mają proste składniki i szybko się je przygotowuje. Podawane z różnymi dodatkami za każdym razem smakują wyjątkowo!

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki (ok. 250g)
  • pół szklanki cukru
  • 120ml ciepłego mleka
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj ciepłe mleko i roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w osobnej misce, a następnie wsyp do gotowej masy.

Miksuj do uzyskania gładkiej i przejrzystej formy. Gotowe ciasto wlej do nagrzanej gofrownicy bądź piecz w przeznaczonej do tego formie w piekarniku. Gofry powinny zyskać złocisty kolor, wtedy są gotowe do spożycia.

Po wystudzeniu można podawać je z bitą śmietaną, cukrem pudrem, konfiturami oraz kawałkami owoców lub czekolady.  Pyszne gofry, to przepis na udany deser!

error: Treść zabezpieczona !!