Herbata na kaszel z orzecha włoskiego to przepis stosowany od wielu lat, m.in. przez naszych dziadków. Ten lek może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Herbatę parzoną z orzecha włoskiego znali już nasi przodkowie. Jest naturalna i skuteczna, mogą ją pić wszyscy niezależnie od wieku. Pomoże palaczom i diabetykom.

Wzmocni włosy i poprawi wygląd skóry. Działa kojąco na układ oddechowy. Czy mamy problemy z oddychaniem, czy męczy nas uporczywy kaszel, napar z orzecha pomoże nam błyskawicznie. Ma mnóstwo zalet, za to żadnych wad.

Jakie właściwości ma herbata z orzecha włoskiego?

  • łagodzi pierwsze objawy grypy
  • leczy chore oskrzela
  • pomaga przy przeziębieniu i kaszlu (nawet przewlekły i długotrwały)
  • hamuje potrzebę sięgnięcia po nikotynę
  • działa przeciwzapalnie
  • płukanki z orzecha pomagają włosom, które stają się mocne i piękne
  • przeciwdziałają wypadaniu włosów
  • świetnie działa na skórę
  • pomaga diabetykom regulować poziom cukru we krwi
  • działa kojąco na wrzody (w tym celu herbata musi być mocna)

Przepis na napar

Czego potrzebujesz?

  • 6-8 łupin orzecha włoskiego (całych)
  • 1 duża cebula ze skórką
  • 2 l zimnej wody
  • 2 plastry imbiru
  • 1 laska cynamonu lub pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 łyżki miodu

Czas na przygotowania:

Do przygotowania herbaty możesz użyć całych orzechów lub samych łupin. Cebuli nie obieraj ze skórki, dokładnie ją wymyj i pokrój w cieńsze plastry. Łupny orzecha wyszoruj (z zewnątrz najlepiej szczoteczką) i zmiażdż. Wsyp pokruszone orzechy i pokrojoną cebulę do garnka, dodaj cynamonu i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem kwadrans.

Po 15 minutach zestaw garnek z naparem z palnika i odstaw na kolejne 30 minut. Gotową herbatę odcedź, dopraw imbirem i osłodź miodem. Dla najlepszych efektów zalecamy picie po jednej szklance trzy razy na dobę.

error: Treść zabezpieczona !!