Jak zamknąć w słoiku owocową esencję lata: Owoce pozostają świeże do 12 miesięcy.

Wersja bez cukru

Jeżeli chcemy zachować smak owoców na długo, ale staramy się nie przesadzać ze spożyciem cukru to może być ciekawa alternatywa poprzedniego przepisu. Zbierane owoce również w tym przypadku muszą być dojrzale i słodkie, ale w dobrym stanie – bez obić, pleśni czy początków gnicia.

Można w ten sposób wykorzystać wszystkie owoce, takie jak używane zazwyczaj do robienia też kompotów np. truskawki, czereśnie i wiśnie, morele albo brzoskwinie. W pierwszej kolejności należy wysterylizować używane słoiki – można je wygotować lub ewentualnie wykorzystać do tego celu mikrofalówkę.

Po sterylizacji w mikrofalówce można dodatkowo przetrzeć pokrywki i brzegi słoików alkoholem. Większe owoce, takie jak jabłka czy gruszki należy pokroić na kawałki, mniejsze mogą pozostać w całości.

error: Treść zabezpieczona !!