Jak zamknąć w słoiku owocową esencję lata: Owoce pozostają świeże do 12 miesięcy.

Owoce umieszcza się ciasno w słoiku, aż do samej góry. Niektórzy preferują nie dodawać już niczego więcej, jednak na tym etapie korzystne jest posypanie całości odrobiną soli, która wbrew pozorom spowoduje wydzielanie owocowych soków, potęgując słodycz mieszanki, a także posiada właściwości konserwujące.

Ułożone owoce szczelnie dociska się pokrywką i zakręca. Proces zagotowywania spowoduje uwolnienie słodyczy z owoców. Jeśli jednak oczekujesz dodatkowej porcji słodkości lub obawiasz się, że Twoje owoce nie miały jej za dużo, możesz dodać do owoców miodu (w ilości około 2/3 łyżek miodu na kilogram owoców).

Owoce i miód powinny zostać dokładnie wymieszane i „przegryźć się” ze sobą przez kilka godzin, a dopiero potem zostać przełożone do słoików.

Słoiki należy zagotować w dużym garnku przez ok. 10 minut w temperaturze 80-90 stopi. Głównym konserwantem owocowej mieszaki jest sok, który wypuszczają na tym etapie owoce. Czas sterylizacji może być krótszy, dobrze nie dopuścić do zagotowania się bezpośrednio owoców w słoikach.

Gorące słoiki należy wyjąć, postawić do góry dnem, przykryć kocem i zostawić do pełnego przestudzenia. Zwróć uwagę na szczelność wieczek – poluzowane czy przeciekające nie pozwoli na zachowywanie świeżości owoców. Przechowywać w zacienionym miejscu.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!