Smakuje lepiej niż z cukierni: Przyjaciółka dała mi przepis na idealny sernik bez pieczenia.

Genialny przepis na kremowo – owocowy sernik. Koniecznie spróbuj, jest naprawdę doskonały i na pewno się uda! Idealny dodatek do ulubionej kawy w gronie najbliższych.

Potrzebujesz:

Baza:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 5 łyżek mleka
  • 180 g masła lub margaryny

Nadzienie:

  • serek mascarpone – 450 g
  • 1 fix do śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 ml wody
  • żelatyna – 10 g
  • 500 ml śmietany 30%
  • 220 g cukru pudru

Nadzienie owocowe:

  • 450 g czerwonych owoców (ja użyłam malin i jeżyn)
  • 100 ml wody
  • 10 g żelatyna
  • 50 ml wody na żelatynę
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Owoce zagotuj z wodą i cukrem. Gotuj przez około 10 minut. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw na 10 minut, następnie podgrzej mieszankę np. w kuchence mikrofalowej i dodaj do zdjętych z ognia owoców.

Ostudź. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, wymieszaj ze zmielonymi herbatnikami maślanymi i mlekiem. Mieszanka będzie dość sypka, więc dociśnij ją palcami lub wałkiem do okrągłej formy (średnica 26 cm). Odstaw do lodówki, aby baza się scaliła i stwardniała.

Przygotuj nadzienie:

Ubij śmietanę, dodając do niej fix.

Następnie do tej mieszanki dodaj serek mascarpone. Ubij go z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut, a następnie podgrzej, aż się rozpuści (nie gotuj). Wymieszaj z mieszanką z bitej śmietany, wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Ułóż nadzienie na biszkoptowym spodzie. Nie zapomnij wypełnić brzegów nadzieniem, aby po wyjęciu z formy nie pozostały żadne dziury. Gdy nadzienie owocowe ostygnie, delikatnie rozprowadź je na białym nadzieniu. Odstaw do lodówki na 6 do 8 godzin. Następnie lekko oddziel ciasto od formy nożem i gotowe!

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!