Pączki, które pokochasz: Przygotuj je z 1 kg mąki, 600 ml mleka i 2 jajek – Miękkość, której nie zapomnisz.

Przedstawiam przepis na idealne pączki domowej roboty, które charakteryzują się miękkością, puszystością i brakiem nadmiaru oleju.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • drożdże (2 kostki, czyli 84 g)
  • rum, 1 łyżka
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • cukier puder, 8 łyżek
  • mąka pszenna, 1 kg
  • mleko, 600 ml
  • jajka, 2 sztuki
  • żółtka, 3 sztuki
  • olej, 8 łyżek
  • sól, szczypta
  • skórka otarta z cytryny
  • olej do smażenia

Kroki przygotowania:

Zacznijmy od drożdży: Drożdże suche wymieszaj z łyżką cukru i 2 dl ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i podwoiły swoją objętość. W większej misce połącz resztę mleka z jajkami, żółtkami i pozostałym cukrem.

Wmieszaj rum oraz olej. Następnie, stopniowo dołączaj mąkę, szczyptę soli i skórkę z cytryny, ciągle mieszając. Uformuj z ciasta miękką masę, posyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Ciasto wyłóż na drewnianą deskę posypaną mąką, aby nie kleiło się. Daj mu chwilę odpocząć. Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki posypanej mąką wykrawaj koła o średnicy około 8 cm. Pozostaw je, aby nieco wyrosły.

W garnku rozgrzej obfitą ilość oleju. Wrzucaj koła ciasta, wcześniej zrobiwszy w nich palcem otwór na dżem lub marmoladę. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Gotowe pączki umieść na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp pączki cukrem pudrem, a w zagłębienia nałóż łyżkę ulubionego dżemu, marmolady lub musu owocowego. Jeśli chcesz, możesz również udekorować pączki bitą śmietaną lub startą czekoladą.

Smacznego życzymy! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!