Frytki chowają się do tego dania: 1 ziemniak, 1 jajko i mąka – moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Mam dla Ciebie doskonały przepis na genialną przekąskę, świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych dań bądź jako samodzielne danie. Zakochasz się w delikatnym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem. Zwykłe frytki nie mają szans, to nowy hit wszystkich imprez!

Potrzebujesz:

  • 1 większy ziemniak
  • Sól pieprz
  • 3 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 300 g przesianej mąki
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Obierz ziemniaka i pokój w plasterki.

Gotuj na parze przez 20 minut. Możesz również ugotować je klasycznie w wodzie

Następnie ugnieć puree.

Dodaj przyprawy, sól i drożdże.

Do mieszanki dodaj również mleko oraz jajko.

Przesiej mąkę, dodaj do składników i wymieszaj. Przykryj i odstaw na około 1 godzinę.

Dodaj posiekany szczypiorek. Ciasto przełóż do woreczka foliowego, odetnij końcówkę i porcjami wyciskaj gotową mieszanką do gorącego oleju.

Smaż na złoty kolor, ułóż gotowe danie na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!