Szybko, prosto i zdrowo. Marynowane jabłka na liściach porzeczki.

Mam dziś dla Ciebie niebanalny przepis na marynowane jabłka! Jestem ciekawa czy znasz ich smak? Ja pamiętam go już z dzieciństwa, a teraz ja przygotowuje je moim dzieciom!

Najlepiej do marynowania sprawdzają się jabłka odmiany „Antonówka” – są umiarkowanie kwaśne i słodkie jednocześnie. Koniecznie w trakcie sezonu musisz je dla siebie przygotować!

Składniki

  • Jabłka – 5 kg
  • Woda – 5 l
  • Cukier – 200 g
  • Sól – 1 łyżka
  • Liście porzeczki – 30 szt.

Przygotowanie

Dodaj cukier i sól do wody. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie ostudź. Zamiast cukru możesz użyć np. 300 g miodu.

Na dnie wysterylizowanych słoików umieść po 2 liście porzeczki. Następnie ułóż jabłka ogonkami do dołu i każdą warstwę przełóż liśćmi. Wlej wystudzoną wodę na owoce i zamknij słoiki pokrywkami.

Jabłka pozostaw w temperaturze pokojowej przez 3 dni, a następnie przenieś w chłodne miejsce. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!