Najlepsze kanapkowe pasty: Szybkie przepisy na pyszne pasty, które umilą Twoje Święta Wielkanocne.

Doskonałe smarowanie – szynka, ser i jajko

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 150 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 5 trójkątów sera topionego (możemy użyć serka śmietankowego lub twarogu)
  • 50 g tartego sera
  • 2 łyżki majonezu (lub kwaśnej śmietany)
  • 1 cebula, drobno posiekana (może być też szalotka)
  • 1-2 łyżki musztardy
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystko w misce i podawaj. To proste, szybkie i bardzo, bardzo smaczne!

Ostre pierścienie

Składniki:

  • 250 g masła
  • 200 g serka śmietankowego, miękkiego twarogu (lub kwaśnej śmietany)
  • 250 g drobno posiekanej szynki
  • 4 jajka na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, mielony czarny pieprz
  • 12-15 sztuk papryki – w zależności od wielkości papryki

Przygotowanie:

W blenderze zmiksuj miękkie masło z serem i musztardą. Dodaj pokrojoną szynkę, starte jajka na twardo, sól i pieprz. Do tej mieszanki dodaj 2-3 papryki pokrojone w drobną kostkę. Oczyść pozostałe papryki i usuń wnętrze z nasionami. Nadzienie układamy warstwami w środku i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Podajemy jako zimną miskę pokrojoną w kręgi.

Pasta z marchewki

Składniki:

  • 100 g drobno startej marchwi
  • 125 g twarogu
  • 50 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • Kilka kropli oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Marchew wymieszać z twarogiem, mozzarellą, śmietaną i doprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny a na końcu pieprzem i solą. Podawać posypane szczypiorkiem.

error: Treść zabezpieczona !!