To hit każdego przyjęcia. Dostałam od kumpeli przepis paszteciki w kształcie cygara.

Cygara na imprezę? Tak, ale tylko jadalne!

Oczywiście, że to możliwe! Burek Cigar to potrawa turecka, idealnie pasująca na każdą imprezę. Nazwa wzięła się od charakterystycznego kształtu przekąski, przypominającej cygara.

Według oryginalnego przepisu wykonuje się ją z użyciem specjalnego, tureckiego ciasta. Poniżej przedstawiamy jak krok po kroku przygotować polską wersję tej smacznej przekąski.

Składniki:

  • tortilla – 4 sztuki
  • ser (twarożek) – 150 gram
  • jajko – 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Placki tortilli pociąć na trójkąty. Do sera dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Rozdzielić żółtko od białka.

Żółtko dodać do twarogu i wymieszać. Odrobinę przygotowanego farszy umieścić na szerszej krawędzi trójkąta z tortilli i zwinąć w rulon. Aby skleić rulonik, należy końcówkę zwijanego trójkąta posmarować pozostałym białkiem.

Olej rozgrzać na patelni i ułożyć na nim ruloniki. Smażyć, aż do uzyskania złotego koloru.

Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!!!

error: Treść zabezpieczona !!