Sprawdzone patenty, jak przeciwdziałać żółknieniu liści ogórków. Będziesz zachwycona.

Sprawdzone patenty, jak przeciwdziałać żółknieniu liści ogórków

Często zadajemy sobie pytanie, dlaczego liście ogórków nagle zaczynają żółknąć. Dlaczego tak się dzieje? Co zrobić w takiej sytuacji?

Prawdopodobnie przyczyną jest niedobór określonych składników odżywczych. Rozwiązań problemu może być kilka. Najważniejsze jest prawidłowe odżywienie rośliny. Aby zahamować proces żółknienia liści należy iść za wskazówkami.

1. Braki żelaza i manganu widzimy po tym, kiedy na pożółkłych liściach zostają zielone linie. Gdy liście w górnej części żółkną, oznacza to niedobór miedzi. W takich sytuacjach należy sporządzić następującą miksturę:

Składniki:

  • 700 g cebuli,
  • woda.

Cebulę zalej 10 litrami wody i zagotuj. Potem zdejmij z ognia i przykryj pokrywką. Miksturę odstaw na 12- 14 godzin. Po tym czasie odlej ciecz. 2 litry roztworu rozcieńcz z 8 litrami wody i podlej ogórki. Resztę płynu pozostaw na później.

2. Niedobór magnezu i potasu objawia się podsychaniem liści na brzegach. Kiedy wschodzą pędy, ale i później, gdy rozwiną się 3-4 liście, roślinę należy podlewać roztworem według następującego przepisu:

Składniki:

  • bochenek chleba,
  • woda,
  • mała butelka jodu.

Wieczorem do naczynia włóż bochenek chleba i zalej go wiadrem wody. Rano rozdrobnij namiękły chleb i wlej jod. Rozlej przygotowaną miksturę do litrowych butelek. Zawartość jednej butelki rozcieńcz z wiadrem wody. Tak przygotowanym roztworem podlej ogórki.

Pozostałe butelki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Operację należy powtarzać co dwa tygodnie, to znaczy rozcieńczać płyn z butelki z wodą (wiadro) i podlewać ogórki.

error: Treść zabezpieczona !!