Cygańska pieczeń – niecodzienny smak, wspaniały aromat. Palce lizać. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach
Mięso przygotowywane na różne sposoby bardzo często pojawia się w naszych domach. Czasem warto przyrządzić je w inny, oryginalny sposób, aby zaskoczyć domowników i gości.
Moja dzisiejszą propozycją dla ciebie będzie cygańska pieczeń, która wyróżnia się niecodziennym smakiem i wspaniałym aromatem. Koniecznie wypróbuj tej receptury!
Wymagane składniki:
- mięso wieprzowe – 6 sporych kawałków
- ogórki kiszone – 4 sztuki
- boczek – 10 plastrów
- cebula – 4 sztuki
- bulion wieprzowy – 700 ml
- czerwone wino – 500 ml
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka stołowa
- mieszanka mrożonych warzyw – 1 opakowanie
- liście laurowe – 2 sztuki
- musztarda
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozbij mięso tłuczkiem, a następnie posyp je solą oraz pieprzem. Obierz cebulę i pokrój ją w pół pierścienie. Umyj ogórki kiszone, jeżeli chcesz, to je umyj, a następnie pokrój w plasterki.
Posolone i popieprzone wcześniej mięso posmaruj musztardą, następnie połóż na nim dwa plastry boczku, trochę cebuli oraz parę plasterków pokrojonego ogórka. Warstwy mięsa, boczku i warzyw układaj do zużycia wszystkich składników, a następnie weź specjalny sznurek i starannie zwiąż nim mięso.
W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, a potem wrzuć na nią jedną pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się już podsmaży, dodaj do niej mrożone warzywa.
Duś warzywa do miękkości, a następnie zalej je bulionem. Dodaj także trochę koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszaj i gotuj jakieś 5 minut. Po wyznaczonym czasie dolej przygotowane czerwone wino i znów poczekaj 5 minut.
Związane wcześniej mięso przełóż do naczynia przeznaczonego do pieczenia i zalej je przygotowanym sosem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wsadź do niego mięso i piecz mniej więcej przez 2 – 2,5 godziny.