Pieczeń wołowa z ryżem i sosem musztardowym – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Pieczeń wołowa z ryżem i sosem musztardowym – procedura przygotowania

Przygotuj szybki i prosty obiad. Mięso jest delikatne, a danie lekkie, lekkostrawne i odpowiednie nawet dla osób na diecie.

Składniki:

  • cebula – 1 szt
  • pieczeń wołowa – 600 g
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz – do smaku
  • musztarda pełnotłusta – 9 łyżeczek
  • mąka zwykła – 6 łyżek
  • olej – 100 ml
  • bulion wołowy – 1000 ml
  • mielony kminek – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i odłóż na bok. Ostrożnie postukaj plastry mięsa z obu stron, aby mięso było bardziej miękkie. Wskazówka: Opukaj mięso w woreczek, co zapobiegnie pękaniu jego struktury i rozpryskiwaniu się soku z mięsa na otoczenie.

Plastry mięsa solimy i pieprzymy z obu stron i odcinamy ich brzegi, aby podczas smażenia nie zwijały się. Mięso natrzyj z każdej strony łyżeczką musztardy i obtocz w 5 łyżkach mąki zwykłej. Uwaga: Odłóż jedną łyżkę mąki na bok. Będziesz go potrzebować później.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso po 3 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni i smaż na blasze posiekaną cebulę przez około 3 minuty, następnie przenieś ją wraz z blachą do gorącego garnka i przykryj łyżką mąki.

Robimy bulion, do którego dodajemy łyżeczkę musztardy, wszystko mieszamy, krótko smażymy i zalewamy bulionem, do którego wrzucamy mięso, mielony kminek, pieprz i wszystko gotujemy pod przykryciem do miękkości, około 60-90 minut. Wskazówka: Jeśli chcesz, aby sos był bardziej wyrazisty, możesz doprawić go solą. Podawaj pieczoną wołowinę z ryżem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!