Potrzebujesz tylko 3 prostych składników. Pieczone ciasto jogurtowe bez mąki i cukru – niezwykle miękkie i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto-jogurtowe, które coraz częściej gości w moim menu nosi nazwę „Potłuczone szkło”. Zachwyca swoją miękkością i prostotą wykonania, a do tego jest dietetyczne. Dodajesz 3 proste składniki i gotowe!

Do ciasta-jogurtowego nie trzeba dodawać cukru, wystarczy jedynie słodzony jogurt np. z dodatkiem owoców, mogą to być truskawki lub morele. Owoce w delikatny sposób podkreślają smak ciasta nadając owocowy, kwaskowy smak. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste.

Składniki do przygotowania ciasta:

  • 4 jajka
  • jogurt (może być owocowy) 400 g
  • skrobia kukurydziana 40 g

Przygotowanie ciasta:

Przygotuj głęboką miskę i wlej do niej jogurt. Następnie dodaj 4 jajka i ubijaj składniki na gładką masę. Do miski z gotową masą jogurtową przesiej skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie razem wymieszaj i wlej do okrągłej lub podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ciasto w piekarniku w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 35-50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Ciasto należy lekko schłodzić, co sprawi, że łatwiej będzie je pokroić i podzielić na porcje. Ciasto możesz podawać udekorowane owocami albo wiórkami białej lub ciemnej czekolady. Bone appetit!

error: Treść zabezpieczona !!