Pieczone kawałki kurczaka w stylu gyros – Najlepiej przygotowane mięso, jakie dotąd jadłam. Oto przepis.

Pieczone kawałki kurczaka to idealny pomysł na pyszny obiad dla swojej rodziny bądź znajomych podczas wspólnego spotkania.

Idealnie smakuje ono wraz z sosem musztardowo-śmietanowym z dodatkiem przyprawy gyros. Warto wypróbować ten przepis u siebie!

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 200 ml śmietany,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • przyprawa gyros,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć je owijając w ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar wody. Pokroić je na mniejsze kawałki i doprawić, po czym ułożyć w natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym.

Śmietankę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, musztardą i przyprawą gyros. Naczynie przykryć folią i włożyć je do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.

Jeśli ktoś preferuje nieco chrupiącą powierzchnię to warto zdjąć folię, a danie piec bez niej przez kilka minut. Przyprawę gyros można zastąpić mieszanką ziół oraz czerwonej papryki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!