Dzisiaj mam dla ciebie pomysł na wyjątkowe pieczone ziemniaczki, których sekret leży w przepysznej, aromatycznej marynacie. Użyjemy do niej czosnku, miodu oraz sosu sojowego, więc już po samych składnikach widać, że będzie przepysznie.
Pieczone ziemniaczki sprawdzą się dobrze zarówno w formie przekąski, jak i osobnego dania. Możesz wykorzystać także ulubiony sos, by jeszcze bardziej cieszyć się smakiem.
Przygotuj ziemniaki do dalszej pracy – dokładnie je umyj i wrzuć do sporego rondla z wodą. Garnek wstaw na średni ogień i gotuj. Podczas wrzenia posól wodę i poczekaj, aż ziemniaki ugotują się na pół twardo. Ugotowane ziemniaki odcedź za pomocą durszlaka i pozostaw do ostygnięcia.
Do miski dodaj musztardę, miód, sos sojowy, zioła, olej roślinny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę – to będą składniki do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i zamocz je w przygotowanej marynacie na kilka minut. Przygotuj sobie formę do pieczenia, wysmaruj ją odrobiną masła i ułóż na niej ziemniaki w marynacie.