Pyszne pieczone ziemniaczki z tajemniczą marynatą, która nada ziemniakom chrupiącą skórkę.

Ziemniaki są zdecydowanie najpopularniejszym warzywem w naszych kuchniach. Korzystamy z nich praktycznie codziennie – dodajemy je do zup, do sałatek, do mięsa, do ryb – ich zastosowanie jest naprawdę szerokie. Szczególną popularnością cieszą się te w pieczonej wersji, które są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne.

Dzisiaj mam dla ciebie pomysł na wyjątkowe pieczone ziemniaczki, których sekret leży w przepysznej, aromatycznej marynacie. Użyjemy do niej czosnku, miodu oraz sosu sojowego, więc już po samych składnikach widać, że będzie przepysznie.

Pieczone ziemniaczki sprawdzą się dobrze zarówno w formie przekąski, jak i osobnego dania. Możesz wykorzystać także ulubiony sos, by jeszcze bardziej cieszyć się smakiem.

Lista składników:

  • ziemniaki – 1 kg
  • olej roślinny – 2 łyżki stołowe
  • sos sojowy – 2 łyżki stołowe
  • miód – 1 łyżka stołowa
  • czosnek – 5 ząbków
  • musztarda – 3 łyżki stołowe
  • oregano, bazylia, majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

Przygotuj ziemniaki do dalszej pracy – dokładnie je umyj i wrzuć do sporego rondla z wodą. Garnek wstaw na średni ogień i gotuj. Podczas wrzenia posól wodę i poczekaj, aż ziemniaki ugotują się na pół twardo. Ugotowane ziemniaki odcedź za pomocą durszlaka i pozostaw do ostygnięcia.

Do miski dodaj musztardę, miód, sos sojowy, zioła, olej roślinny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę – to będą składniki do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i zamocz je w przygotowanej marynacie na kilka minut. Przygotuj sobie formę do pieczenia, wysmaruj ją odrobiną masła i ułóż na niej ziemniaki w marynacie.

Włącz piekarnik, ustaw go na 200 stopni i wstaw do niego ziemniaki. Piecz je tak długo, aż będą mieć złocistą, rumianą skórkę. Jeżeli przepis ci się spodobał, to koniecznie podziel się nim ze znajomymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!