Szybki i prosty pomysł: Jak przygotować pieczone ziemniaki z kurczakiem w przepyszny sposób.

Szybki i prosty pomysł na pyszne i aromatyczne danie z piekarnika.

Pieczone ziemniaczki z kurczakiem na stałe zagościły w naszym domowym menu.

Składniki:

  • 6-7 podudzi z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chmieli suneli (mix przypraw i ziół wywodzących się z dalekiej Gruzji)
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

Obierz ziemniaki i umyj je dokładnie. Pokrój w około 3 mm plastry. Następnie dobrze wymieszaj z chmieli suneli, 4 łyżkami śmietany, oraz solą i pieprzem. Przełóż do naczynia, w którym danie będzie pieczone (może to być otwarte naczynie żaroodporne lub głęboka blaszka do pieczenia).

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celcjusza.

Obierz cebulę, pokrój ją w średniej wielkości piórka i ułóż na ziemniakach. Podudzia z kurczaka trzeba dobrze umyć i wysuszyć. Posyp mięso solą i curry, a następnie posmaruj resztą kwaśnej śmietany i ułóż na ziemniakach i cebuli.

Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyciągnij naczynie i obróć kurczaka na drugą stronę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz tak długo, aż składniki nie będą surowe, około 20- 30 minut powinno wystarczyć.

Zależy to od mocy naszego piekarnika. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!