Pieczone ziemniaczki z kurczakiem na stałe zagościły w naszym domowym menu.
Obierz ziemniaki i umyj je dokładnie. Pokrój w około 3 mm plastry. Następnie dobrze wymieszaj z chmieli suneli, 4 łyżkami śmietany, oraz solą i pieprzem. Przełóż do naczynia, w którym danie będzie pieczone (może to być otwarte naczynie żaroodporne lub głęboka blaszka do pieczenia).
Obierz cebulę, pokrój ją w średniej wielkości piórka i ułóż na ziemniakach. Podudzia z kurczaka trzeba dobrze umyć i wysuszyć. Posyp mięso solą i curry, a następnie posmaruj resztą kwaśnej śmietany i ułóż na ziemniakach i cebuli.
Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyciągnij naczynie i obróć kurczaka na drugą stronę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz tak długo, aż składniki nie będą surowe, około 20- 30 minut powinno wystarczyć.