Zrób buraka w takiej postaci, a będziesz robiła go codziennie. Pieczony burak to przystawka, którą każdy musi spróbować.

Ten przepis z pewnością będzie idealnym sposobem zarówno na stworzenie ciekawego dania głównego, jak i pysznej przekąski.

Burak to warzywo bogate w cenne wartości odżywcze, a sama potrawa jest szybka i prosta w wykonaniu. Polecamy zatem ten przepis każdemu!

Składniki:

  • * 1/2 kilograma małych buraków,
  • * kilka ząbków czosnku,
  • * sól,
  • * pieprz,
  • * majeranek,
  • * 3 łyżki octu balsamicznego,
  • * 6 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w łódki. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć w nim buraki oraz dowolną ilość ząbków czosnku. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Naczynie przykryć folią aluminiową.

Piec przez ok. 60-90 minut w temperaturze 200’C. Pod koniec pieczenia zdjąć folię.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!