Taką potrawę robiły nasze babcie i prababcie jeszcze przed wojną. Przepis na leniwe znalazł się już w książce kucharskiej Marty Norkowskiej z 1904 roku. Potrawę przygotowywała również autorka znanego bloga o nazwie „Przepisy tradycyjne”.
Do dużej miski wrzuć twaróg, mąkę, masło i żółtka jajek. Dosyp szczyptę soli i wyrabiaj ciasto przy pomocy dłoni. Następnie przełóż je na stolnicę, oprósz mąką i nadaj mu owalny kształt, a potem wyrób długi i dość gruby sznurek.
W oryginalnym przepisie polskiej autorki książek kucharskich znajdziemy taki oto przepis na pierożki leniwe:
Utrzyj jeden funt świeżego twarogu i dodaj ¼ funta mąki, łyżkę masła, odrobinę soli i 5 żółtek.wymieszaj dokładnie składniki i wyłóż je na stolnicę. Następnie posyp je mąką i wyrabiaj dłońmi okrągłe wałki.
Pokrój wałki nożem na ukośne pierożki i wrzuć je do wrzącej wody. Kiedy wypłyną już na wierzch to za pomocą łyżki durszlakowej przełóż je na talerz i polej masłem z dodatkiem bułki tartej.