Pierożki leniwe – obiad jak marzenie. Pysznie wychodzą. Przedwojenny przepis z notatnika mojej babci.

Uwielbiasz tradycyjne polskie potrawy? Dzisiaj czas na leniwe pierożki według tradycyjnej receptury, które kojarzą się wielu Polakom z dzieciństwem.

Taką potrawę robiły nasze babcie i prababcie jeszcze przed wojną. Przepis na leniwe znalazł się już w książce kucharskiej Marty Norkowskiej z 1904 roku. Potrawę przygotowywała również autorka znanego bloga o nazwie „Przepisy tradycyjne”.

Składniki

  • twaróg (250 g)
  • mąka (50 g)
  • żółtka jajek (2 sztuki)
  • masło (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • bułka tarta

Przygotowanie

Do dużej miski wrzuć twaróg, mąkę, masło i żółtka jajek. Dosyp szczyptę soli i wyrabiaj ciasto przy pomocy dłoni. Następnie przełóż je na stolnicę, oprósz mąką i nadaj mu owalny kształt, a potem wyrób długi i dość gruby sznurek.

Nożem podziel sznurek na kostkę. Leniwe wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Wyjmij je wtedy, kiedy wypłyną na wierzch. Możesz je podawać z bułką tartą podgrzaną na maśle.

Przepis Marty Norkowskiej

W oryginalnym przepisie polskiej autorki książek kucharskich znajdziemy taki oto przepis na pierożki leniwe:

Utrzyj jeden funt świeżego twarogu i dodaj ¼ funta mąki, łyżkę masła, odrobinę soli i 5 żółtek.wymieszaj dokładnie składniki i wyłóż je na stolnicę. Następnie posyp je mąką i wyrabiaj dłońmi okrągłe wałki.

Pokrój wałki nożem na ukośne pierożki i wrzuć je do wrzącej wody. Kiedy wypłyną już na wierzch to za pomocą łyżki durszlakowej przełóż je na talerz i polej masłem z dodatkiem bułki tartej.

Można podawać także dodatki jak bita śmietana i cukier z cynamonem.

error: Treść zabezpieczona !!