Pijana zakonnica – dawno nie jadłam tak pysznego ciasta. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Spróbuj tego ciasta, a nie pożałujesz, nadaje się ono na każdą okazję. Przedstawiamy Państwu przepis na pijaną zakonnicę!

SKŁADNIKI- BISZKOPT

  • jajka 7 sztuk,
  • maka tortowa 3 łyżki,
  • ocet winny 1 łyżka,
  • cukier 7 łyżek,
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki,
  • proszek do pieczenia 2 płaski łyżeczki.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

Na początku ubij jajka, a następnie powoli dodawaj składniki sypkie: cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wlej ocet winny i wszystko delikatnie razem, wymieszaj. Weź brytfannę o wymiarach 26 lub 28 cm i przełóż do niej ciasto.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz w niej ciasto przez około 45 minut. Jeżeli używasz funkcji termoobieg ustaw temperaturę na 160 stopni. Gdy biszkopt ostygnie, za pomocą drewnianej łyżki zrób w nim otwory na około połowę wysokości biszkoptu.

SKŁADNIKI- KREM

  • cukier 1 szklanka,
  • woda 1 szklanka,
  • kakao 2 łyżki,
  • masło lub margaryna pół kostki,
  • wódka około 100/200 ml.

PRZYGOTOWANIE KREMU

Wlej do garnka około pół szklanki wody i gotuj ją na małym ogniu. Do metalowej miseczki włóż margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Miskę umieść na garnku i mieszaj składniki, aż do czasu powstania z nich jednolitej masy.

Dodaj wódkę i pozostaw wszystko do ostygnięcia. Gdy krem wystygnie, przelej go na wcześniej przygotowany biszkopt w sposób, aby zakrył równomiernie wszystkie zakamarki.

SKŁADNIKI- WIERZCH

  • cukier puder 1 łyżka,
  • śmietana kremówka 0,75 litra,
  • fix do śmietany 1 sztuka,
  • kokosowa princessa lub podobny baton 2 sztuki.

PRZYGOTOWANIE WIERZCHU CIASTA

Fix ubij wraz ze śmietaną, stopniowo dodając do niej cukier. Równomiernie wyłóż śmietanę na całe ciasto. Batony zetrzyj na tarce i posyp nimi warstwę śmietanową.

Całe ciasto włóż do lodówki i pozostaw w niej na co najmniej kilka godzin. Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z każdym, kto lubi słodkości!

error: Treść zabezpieczona !!