Ciastka z serem wiejskim z dżemem. Przekonaj się, jakie są smaczne. Przepis.

Ciastka twarogowe z dżemem – procedura przygotowania

Jeśli masz w domu kostkę twarogu i nie masz pomysłu, jak ją wykorzystać, spróbuj prostych ciastek według naszego przepisu, mile Cię zaskoczy.

Ciasto

  • mąka – 250 gr
  • twaróg – 1 kostka
  • masło – 250 gr
  • sól – 1 szczypta

Nadzienie

  • dżem
  • jajko – 1 szt

Przygotowanie

Do miski włożyć zmiękczone masło, kostkę twarogu, mąkę pszenną i odrobinę soli. Wyrabiaj ciasto rękami, a następnie umieść je na lekko posypanym mąką wałku do ciasta i wyrabiaj jeszcze chwilę, aż będzie spójne i gładkie. Następnie rozwałkuj go na placek o grubości od dwóch do trzech milimetrów.

Pokrój zwinięte ciasto na kwadraty o pożądanej wielkości. Umieść dżem w jednym rogu kwadratu i przykryj go przeciwległym rogiem ciasta i połącz krawędzie. Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciastek.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i podawać.

error: Treść zabezpieczona !!