Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Schab pokrój na 6 – 8 plastrów, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.
Odciśnij ziemniaki i włóż do czystej, suchej miski. Dodaj 3 jajka, sól, pieprz, startą cebulę, 2-3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
Do osobnej miski wbij 2 jajka i roztrzep widelcem. Wlej olej na patelnię. Ułóż na patelni warstwę ziemniaków, kolejno plaster mięsa obtoczony w jajku i znów warstwę ziemniaków. Smaż je z każdej strony przez około 2-3 minuty.
Połóż gotowe placki na ręcznikach papierowych i powtórz tę samą procedurę dla pozostałych plastrów mięsa. Tak przygotowane placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W międzyczasie zetrzyj twardy ser i posyp nim danie, piecz przez kolejne 5 – 7 minut. Wszystko gotowe. Możesz posypać danie posiekanym koperkiem i podawać.