Nic więc dziwnego, że placuszki z jabłkami to hit wśród miłośników słodkości, zarówno tych starszych, jak i najmłodszych. W końcu jak można oprzeć się takiej klasyce?
Placuszki z jabłkami to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Nada się ono zarówno na śniadanie, jak i na słodki deser – jest świetne o każdej porze dnia! Do przyrządzenia placków możesz wybrać dowolną odmianę jabłek – najlepiej swoją ulubioną!
Zacznij od umycia i obrania jabłek. Następnie zetrzyj je na tarce. Do startych jabłek dodaj jajka, po czym dokładnie wymieszaj. Dodaj do jabłek sól. Wsyp sodę i cukier.
Poczekaj 20-30 minut, aż kasza manna porządnie napęcznieje.
Z tak przygotowaną mieszanką możesz przystąpić do smażenia. Z jabłkowej masy uformuj małe placuszki i smaż na małym ogniu. Pamiętaj, by co jakiś czas obrócić placki na drugą stronę.