Puszyste, pyszne placuszki z jabłkami – bez dodatku mąki. Kilka minut i na talerzu!

Placuszki z jabłkami to przebój wielu polskich domów. To smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu danie, które zagwarantuje nam nie tylko wspaniałe doznania smakowe, lecz także dostarczy ukrytych w jabłkach witamin i minerałów.

Nic więc dziwnego, że placuszki z jabłkami to hit wśród miłośników słodkości, zarówno tych starszych, jak i najmłodszych. W końcu jak można oprzeć się takiej klasyce?

Placuszki z jabłkami to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Nada się ono zarówno na śniadanie, jak i na słodki deser – jest świetne o każdej porze dnia! Do przyrządzenia placków możesz wybrać dowolną odmianę jabłek – najlepiej swoją ulubioną!

Składniki:

  • Jabłka – 4-5 szt.
  • Jajka – 2-3 szt.
  • Kasza manna – ½ szklanki
  • Soda – 0,5 łyżeczki
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Cukier – ½ łyżki.

Przygotowanie:

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Następnie zetrzyj je na tarce. Do startych jabłek dodaj jajka, po czym dokładnie wymieszaj. Dodaj do jabłek sól. Wsyp sodę i cukier.

Dodaj do jabłek kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj całość tak, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Poczekaj 20-30 minut, aż kasza manna porządnie napęcznieje.

Z tak przygotowaną mieszanką możesz przystąpić do smażenia. Z jabłkowej masy uformuj małe placuszki i smaż na małym ogniu. Pamiętaj, by co jakiś czas obrócić placki na drugą stronę.

Placki trzymaj na patelni aż do zarumienienia. Możesz je smażyć także pod pokrywką – takie rozwiązanie sprawi, że Twoje placki dobrze usmażą się także w środku.

Gotowe! Placuszki możesz podawać na wiele sposobów. Śmietana, ulubione owoce, dżem? Nie bój się eksperymentować!

error: Treść zabezpieczona !!