Uwielbiany przez dzieci, ten syrop pokrzywowy z cytryną nie zawiera konserwantów – zrób go sam.

Syrop cytrynowy to doskonały sposób na orzeźwienie. Jego wyjątkowy smak na pewno przypadnie Ci do gustu.

Co więcej, jest całkowicie wolny od konserwantów, co sprawia, że jest zdrowszy niż typowe syropy dostępne w sklepie. Zarówno dorośli, jak i dzieci, pokochają go!

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 4 litry wody,
  • 60 szczypt młodej pokrzywy,
  • 6 opakowań kwasu cytrynowego,
  • 1 kg nieprzetworzonych chemicznie cytryn,
  • 2,5 kg cukru pudru lub 2 kg miodu.

Instrukcje przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku.
  2. Namocz pokrzywę we wrzątku (bez gotowania). Dodaj kwas cytrynowy. Pozostaw na 24 godziny.
  3. Umyj i pokrój cytryny, a następnie zblenduj je. Dodaj do pokrzywy.
  4. Mieszankę przecedź przez gazę umieszczoną na sicie do czystego garnka. Dodaj cukier lub miód i mieszaj do rozpuszczenia.
  5. Przelej syrop do wysterylizowanych butelek. Przechowuj w lodówce.

Korzyści zdrowotne pokrzywy są znaczące. Pomaga ona w detoksykacji organizmu, wspiera odporność, pracę serca i układu krwionośnego. Ma właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie i pracę wątroby. Dodatkowo, poprawia stan włosów, skóry i jest pomocna w profilaktyce reumatyzmu.

Ostrzeżenie: Pokrzywa może być niebezpieczna dla kobiet w ciąży, karmiących, osób z niskim ciśnieniem krwi lub uczulonych na nią. Życzymy dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!