Znika w mgnieniu oka: Pomidorowa przekąska idealna na kolację. Szybko i pysznie.

Ta przekąska może być podana zarówno w dni powszednie, jak i w czasie różnego rodzaju uroczystości. To świetny sposób na przełamanie smaków, ze względu na królowanie słodkich przekąsek.

Kolejna bardzo dobra wiadomość: jest banalna w przygotowaniu! W zależności od ilości czasu, jaki masz, możesz wykorzystać zarówno ciasto francuskie ze sklepu, jak i to zrobione własnoręcznie.

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • dwa pomidory
  • 50 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • sól (do smaku)
  • oliwa z oliwek (do smaku)
  • mielony pieprz czarny (do smaku)

Jak przygotować przekąskę pomidorową?

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na papierze do pieczenia. Następnie, wykrój z niego kwadraciki, o boku 4 centymetry. Użyj pędzelka, aby nanieść na ciasto mleko. Z pomidorów uzyskaj około pół centymetrowe kółka. Tak przygotowane kawałki ułóż pośrodku każdego kwadracika. Kolejny krok to pieczenie. Trwa ono około 15 – 20 minut w piecu nagrzanym do ok. 180 stopni.

W tym czasie można zająć się bazylią. Trzeba ją opłukać i oddzielić liście od łodyg. Następnie posiekać je drobno i połączyć w misce z równie drobno pokrojonym czosnkiem oraz odrobiną oliwy z oliwek. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj swoje przekąski mieszanką czosnku i bazylii. Posyp gruboziarnistą solą morską.

Zapewniam, że są przepyszne! Spróbuj zrobić je sam!

error: Treść zabezpieczona !!