Pomidory jako przekąska – jem codziennie i nie boję się że przytyję. Są niezwykle smaczne.

Standardowo pokroje pomidory z solą łatwo mogą się znudzić i wtedy przychodzi ochota na bardziej niebanalną przekąskę.

W tym celu podzielimy się prostym przepisem, który sprawdzi się na każdą okazję – zarówno na specjalne okazje, spotkania z przyjaciółmi, jak i do jedzenia na co dzień.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g natki pietruszki
  • 60 ml octu
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Pomidory oczyszczamy z szypułek oraz łodyg, dokładnie myjemy i kroimy w plastry o preferowanej grubości. Tak przygotowane pomidory wkładamy do wcześniej dokładnie umytego słoika.

Następnie przygotowujemy paprykę pozbawiając ją nasion, obieramy czosnek i siekamy natkę pietruszki. Całość blendujemy na jednolity krem razem z solą, cukrem, octem oraz olejem roślinnym.

Powstałym sosem napełniamy przygotowany wcześniej słoik z pomidorami i szczelnie go zakręcamy. Jeśli masa nie rozmieściła się jednakowo możemy poruszać lub poobracać słoikiem.

Przekąska z pomidorów będzie najsmaczniejsza, gdy pozwolimy zaprzyjaźnić się składnikom ok. 1 dzień. W tym celu należy przechowywać przygotowany słoik w lodowce, wieczkiem do dołu. Bon Appetit!

error: Treść zabezpieczona !!