Okres jesienny to idealny czas na przygotowanie przetworów. Są one nie tylko smaczne, ale również zawierają wiele witamin i pozwalają cieszyć się smakiem wielu warzyw zimą.
Na początku należy przygotować pomidorki oraz wykałaczkę. Tam, gdzie mają szypułki, trzeba je oderwać i zrobić kilka dziurek wykałaczką.
Tak ponakłuwane pomidorki należy umyć oraz poukładać w słoikach. Do słoików włożyć obrane i pokrojone na połówki ząbki czosnku razem z liśćmi chrzanu. Sól i cukier rozpuścić w wodzie zimnej, a następnie zalać wcześniej przygotowane pomidorki.
Przetwory można teraz mocno dokręcić i obrócić do góry dnem. Najlepiej, by w tej pozycji pozostały do dwóch dni. Jeśli chodzi o miejsce przechowywania, to przez ten czas mają pozostać w pokoju lub kuchni. Potem można spróbować i jeśli nam smakują spożywać lub przenieść do piwnicy.
Tak przygotowane lekko solone pomidorki możemy zachować również na zimę i cieszyć się smakami lata oraz jesieni w chłodne dni.