Lekko solone pomidory w słoiku – bank witamin na zimne dni. lepiej zrób więcej słoików

Pomidory na zimę – pyszny przepis

Okres jesienny to idealny czas na przygotowanie przetworów. Są one nie tylko smaczne, ale również zawierają wiele witamin i pozwalają cieszyć się smakiem wielu warzyw zimą.

Przykładem pysznych przetworów na zimę są solone pomidory, do których potrzebujemy:

  • 1 kg pomidorów małych, niedojrzałych o wielkości około 5 cm
  • 1 główkę czosnku
  • koper, pietruszkę oraz liść chrzanu
  • 1 l wody
  • 2 stołowe łyżki soli
  • 1 łyżeczkę cukru

Przygotowanie lekko solonych pomidorów

Na początku należy przygotować pomidorki oraz wykałaczkę. Tam, gdzie mają szypułki, trzeba je oderwać i zrobić kilka dziurek wykałaczką.

Tak ponakłuwane pomidorki należy umyć oraz poukładać w słoikach. Do słoików włożyć obrane i pokrojone na połówki ząbki czosnku razem z liśćmi chrzanu. Sól i cukier rozpuścić w wodzie zimnej, a następnie zalać wcześniej przygotowane pomidorki.

Przetwory można teraz mocno dokręcić i obrócić do góry dnem. Najlepiej, by w tej pozycji pozostały do dwóch dni. Jeśli chodzi o miejsce przechowywania, to przez ten czas mają pozostać w pokoju lub kuchni. Potem można spróbować i jeśli nam smakują spożywać lub przenieść do piwnicy.

Tak przygotowane lekko solone pomidorki możemy zachować również na zimę i cieszyć się smakami lata oraz jesieni w chłodne dni.

Ponadto, nie tracą one swych witamin, zatem dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych w każdą porę roku.

error: Treść zabezpieczona !!