Pomidory w cieście – Ta przekąska skradła serce moich gości. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Pomidory w cieście – przepyszna przekąska pomidorowa

Jeżeli macie ochotę trochę poeksperymentować w kuchni to spróbujcie tej niezwykłej przekąski pomidorowej. Potrawa zachwyci waszych domowników jak i gości.

Składniki

  • pomidor (3 sztuki)
  • jajko (1 sztuka)
  • tarty ser (3 łyżki)
  • bułka tarta (3 łyżki)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • olej roślinny (50 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Pomidory umyj i pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra. Połóż je następnie na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci, a potem posól i popierz. Możesz też posypać innymi przyprawami.

Aby przygotować panierkę należy przygotować trzy pojemniki. Do pierwszego wrzucamy mąkę pszenną, do drugiego wbijamy całe jajko, a w trzecim mieszamy bułkę tartą ze startym żółtym serem.

Pomidory obtaczamy po kolei w każdym pojemniku. Najpierw w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej z serem.

Tak przygotowane plasterki pomidora smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy, aż plasterki uzyskają kolor złotobrązowy.

Gotowe pomidory kładziemy na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu, a następnie na talerz. Przekąska jest gotowa. Życzmy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!