W większej misce mieszamy suche składniki – cukier, kaszę mannę i mąkę.
Przygotuj 3 identyczne szklanki i w każdej ułóż taką samą ilość suchej mieszanki. Jabłka myjemy i ścieramy na grubej tarce ze skórką.
Wykładamy formę papierem do pieczenia i równomiernie nakładamy suchą mieszankę z pierwszej szklanki. Teraz przykryj suchą mieszankę warstwą startych jabłek. Pokrywamy jabłka suchą mieszanką z drugiej szklanki. Resztę startych jabłek ułożyć warstwami i przykryć resztą suchej mieszanki. Do szklanki wlej ciepłe mleko, dodaj kawałek zmiękczonego masła i mieszaj do rozpuszczenia.
Teraz za pomocą dużej łyżki wylej równomiernie całe ciasto na tę mieszankę mleka. Ciasto przebijamy nożem w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez około 50 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić. Wystarczy posypać gotowe ciasto cukrem pudrem, pokroić i możemy je podać.