Tortilla z serem i szynką to przekąska to łatwa w przygotowaniu i pyszna przekąska, która podbije serca i podniebienia Twoich gości. Przepis.

Organizując imprezę lub zwykłe spotkanie ze znajomymi warto przygotować pyszne przekąski, które umilą rozmowę i nie pozwolą gościom zgłodnieć.

Tortilla z serem i szynką będzie idealnie pasować na wszelkiego rodzaju uroczystości. Szybko ją przygotujesz, jeszcze szybciej znika z talerza. Spróbuj i zasmakuj już dziś.

Składniki:

  • 5 placków tortilli (całe opakowanie)
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia słodka papryka
  • 100g twardego sera
  • 300g ulubionej szynki
  • 1 średni kiszonym ogórek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 100g majonezu lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżki ketchupu
  • Olej
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ulubione zioła)

Wykonanie:

Cebulę obierz z łupinek i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę aż będzie szklista, następnie dodaj ketchup. Przełóż do miski. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Szynkę i ogórek kiszony także pokrój w kosteczkę. Wszystko wrzuć do miski.

Do mniejszej miseczki zetrzyj ser, dodaj majonez lub jogurt oraz przyprawy i wymieszaj. Tak przygotowany sos przelej do miski z szynką i warzywami, wszystko wymieszaj. Farsz nakładaj na placki tortilli, zawiń i pokrój na mniejsze kawałki. Do małej miseczki wbij jajka i wlej mleko, dodaj szczyptę soli, roztrzep wszystko.

Kawałki tortilli zanurzaj w roztrzepanym jajku i smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!