Niesamowicie szybkie i smaczne bułeczki zamiast tych ze sklepu. Wystarczy 1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku

Miękkie, smaczne i rozpływające się w ustach mini bułeczki, które zastąpią pieczywo z piekarni.

Bez wątpienia powinny pojawić się na każdym stole podczas śniadania z rodziną.

Składniki, które potrzebujesz:

  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 białko jajko
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g maki pszennej
  • nasiona sezamu oraz przyprawy (zioła według uznania)
  • 1 żółto + olej do posmarowania
  • serek śmietankowy

Przygotowanie:

Potrzebujesz miskę, w której umieścisz jogurt, wodę, cukier, sok z cytryny, białko, sól oraz cukier. Wszystko wymieszaj dokładnie trzepaczką albo ręką, jeśli tak jest dla Ciebie bardziej komfortowo.

W następnym kroku dodaj proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki powinny zostać jeszcze raz dobrze zagniecione.

W kolejnym kroku do miski dodaj miękkie masło, wtedy ciasto powinno zmienić swoją konsystencję na bardziej gładką. Całość przykrywamy ręcznikiem oraz odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Po tym czasie wyłóż na blat powstałą masę oraz uformuj rulon, a następnie podziel na równe części.

Ciasto powinno być elastyczne, żeby łatwo można było stworzyć kulki, które powinny zostać rozwałkowane na małe placki.

W międzyczasie pokrój zioła, które wymieszasz z serkiem śmietankowym. Nie musisz sztywno trzymać się przepisu. Jeśli nie lubisz serka, zamień go na dżem, albo inny ulubiony składnik.

Nadzienie ułóż na brzegu, tak żeby później łatwo było ponownie stworzyć z tego bułeczkę.

Pamiętaj, żeby dobrze skleić brzegi. Niedokładne sklejenie może skutkować tym, że nadzienie wypłynie. Na sam koniec posmaruj gotowe bułki żółtkiem roztrzepanym z olejem.

Gotowe ciasto włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w 180 stopniach.

error: Treść zabezpieczona !!