Sztuczka mojej babci leczy kaszel z dnia na dzień – Zapomnij o drogich lekach, to najsilniejszy sprzymierzeniec w walce z chorobami.

Wiele osób zmaga się z kaszlem i przeziębieniami w miesiącach jesiennych.

Moja babcia zawsze mówiła, że ​​szklanka mleka z cebulką może być o wiele skuteczniejsza niż leki z apteki – zwłaszcza jeśli chodzi o początek choroby.

Ten naturalny „lek na kaszel” usuwa śluz i łagodzi podrażnienia – jeśli przygotujesz go w pierwszej fazie choroby, nie dasz jej szans na rozwój i kaszel szybko ustąpi…

Zalety napoju

Cebula odgrywa ważną rolę: zawarte w niej substancje mają silne działanie przeciwwirusowe i są najlepszym pomocnikiem osłabionego układu odpornościowego.

Mleko znane jest z właściwości łagodzących, koi błony śluzowe gardła, usuwa charakterystyczny świąd i łagodzi szczególnie suchy kaszel. Gorący napój z tych dwóch składników rozluźnia oskrzela, koi, łagodzi stany zapalne i ból.

Do mleka warto dodać również miód (jako wzmacniacz witaminowo-mineralny) oraz masło. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie tego leczniczego napoju. Każdy z nich przeznaczony jest na inne dolegliwości – ważne jest, aby spożyć go jak najszybciej od wystąpienia objawów.

Mleko cebulowe na suchy kaszel

Będziesz potrzebować:

  • 1 litr mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta sody

Przygotowanie:

Cebulę obierz  pokrój na 4 kawałki. Gotuj we wrzącym mleku przez 5 minut z masłem i ze szczyptą sody.

Następnie pozwól mleku trochę ostygnąć i dodaj miód. Pij małymi porcjami przez cały dzień, trzymaj w cieple.

Mleko z cebulą na ciężkie napady kaszlu

Będziesz potrzebować:

  • 250 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • szczypta szałwii

Przygotowanie:

Ugotuj cebulę w mleku szałwiowym, aż będzie całkowicie miękka i zmiel wszystko w blenderze. Otrzymaną mieszankę pij małymi porcjami w ciągu dnia, ale jeśli kaszel jest nieprzyjemny nawet w nocy – wypij jego połowę przed snem.

Przepis na przeziębienie

Będziesz potrzebować:

  • 1 litr mleka
  • 10 małych cebul
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Obierz czosnek i pokrój cebulę na duże kawałki. Dodaj do mleka i gotuj, aż cebula będzie całkowicie miękka. Następnie odcedź mleko i po ostygnięciu dodaj miód. Pij 2 łyżki stołowe 3-4 razy dziennie.

Życzę zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!