Oryginalny pomysł na szybki obiad lub pyszną przekąskę: Fantastyczny przysmak ziemniaczany.

Ciekawy pomysł na słony placek ziemniaczany, który z pewnością ucieszy Twoje kubki smakowe. Świetny obiad lub przekąska dla gości. Łatwe przygotowanie i pyszny smak!

Potrzebujesz tylko kilku składników do tego pysznego przepisu. Raz, dwa i jest na stole.

Składniki:

  • 450 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz mielony
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g mortadeli lub innej miękkiej kiełbasy
  • bułka tarta
  • masło do natłuszczania

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, włożyć do garnka z wodą. Gotuj przez 4 minuty we wrzącej wodzie.

Następnie odsączamy je, zostawiamy trochę do ostygnięcia i ścieramy na grubej tarce. Teraz mieszamy masę ziemniaczaną z startym parmezanem, jajkiem, solą i czarnym mielonym pieprzem.

Formę do ciasta posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Równomiernie ułożymy w nim połowę masy ziemniaczanej.  Masę wygładzamy łyżeczką. Następnie ułóż startą mozzarellę na warstwie.

Dodajemy również mortadelę pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec przykryj wszystko drugą warstwą ziemniaków.

Na wierzch posyp bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor. Serwujemy na ciepło i zimno. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!