Jajka w różnej postaci, na miękko, na twardo, na jajecznicę czy na miękko to nieodłączny element naszego menu. Ostatnie profesjonalne badania pokazują również, że jajka wcale nie są tak niezdrowe, jak sądzono przez wiele lat, wręcz przeciwnie.
Dlatego dziś przedstawiamy Wam zdrowy i jednocześnie niecodzienny przepis na ciekawą przekąskę, którą łatwo i szybko przygotujecie z nich, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i niewegetariańskiej. Z pewnością docenisz go na różnych letnich uroczystościach czy grillach.
Przygotowanie pasty jest bardzo proste. Jajka ugotować na twardo i po ostygnięciu drobno posiekać lub zetrzeć. Następnie dodajemy do nich w misce drobno posiekane zioła, czyli koperek, natkę pietruszki, a także zieloną cebulkę.
Mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, dwie łyżki majonezu, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa. Jeśli np. jesteś na diecie i nie chcesz dodawać majonezu do pasty, możesz go łatwo zastąpić niewielką ilością kwaśnej śmietany lub białego jogurtu.
Następnym krokiem jest pocięcie pomidorów na rundy, biorąc pod uwagę cel użycia, lepiej jest preferować pomidory o większym rozmiarze. Połóż krążki pomidorów na talerzu, a następnie przykryj je warstwą pasty jajecznej. Wkładamy na chwilę do lodówki i możemy podawać.
Jeśli chcesz, możesz dodać inne składniki do pasty jajecznej według własnych upodobań smakowych, aby nadać jej wyjątkowego smaku, np. tarty ser lub duszona szynka. Kanapki z pomidorami można oczywiście jeść same lub ze świeżym pieczywem razowym.