Ptasie mleczko – Delikatny, lekki pyszny deser. Smak nie do opisania. Smak mile zaskoczył mnie i gości

Ptasie Mleczko jest przysmakiem, które kocha wiele osób. Od teraz możesz zrobić swoją własną wersję tego ciasta we własnym domu. Z pewnością zasmakuje ono całej Twojej rodzinie. 

Składniki:

  • 3 białka
  • 140 g białego cukru
  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 50 g masła
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Żelatynę zalej 4 łyżkami i odstaw na kilka minut. Szklana foremkę (około 35  x 25 cm) wyłóż folią aluminiową. Do niewielkiego garnka wlej mleko i dodaj masło. Grzej do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła.

Po rozpuszczeniu odstaw masę do lekkiego ostygnięcia. Wcześniej przygotowaną żelatynę wlej do czystego garnka i wstyp do niej cukru (ok. 70 g). Cały czas mieszając, grzej (nie zagotuj!) do czasu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i cukru. Następnie odstaw na bok na kilka minut.

Do dużej miski wbij białka i ubij je na sztywną pianę. Nie przestając miksować, małymi porcjami dodawaj resztę cukru. Po odpowiednim połączeniu się cukru z białkami do masy stopniowo wlewaj wcześniej przygotowaną żelatynę.

Dodaj mleko oraz masło (cały czas mieszając na wolnych obrotach). Następnie wlej ekstrakt waniliowy. Gotową masę przelej do wcześniej przygotowanej foremki. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie, roztop w kąpieli wodnej dwie czekolady i lekko przestudzone rozsmaruj na wierzchu ciasta. Ciasto możesz ponownie odstawić do lodówki na ok. 30 min, w celu zastygnięcia czekolady. Gotowe. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!