Lepszych nie jadłaś. Klopsiki z Ryżem – Mistrzowski przepis od mojej babci.

Te delikatne, aromatyczne klopsiki to stary przepis, obecny w mojej rodzinie od lat. Niezmieniony od czasów, gdy przyrządzała je moja babcia, teraz gości także na moim stole. Klopsiki są bardzo proste do przygotowania, a twoja rodzina z pewnością je pokocha.

SKŁADNIKI

  • 500g mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 3-0.5 szklanki ryżu (surowego)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

SKŁADNIKI NA SOS

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu (masła/oleju/smalcu/margaryny)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

Ryż przelej zimną wodą i ugotuj w garnku według przepisu na opakowaniu (ryż powinien być półmiękki, ponieważ klopsiki będziemy jeszcze dusić). Pokrój cebulę w drobną kostkę. Zimny ryż, mięso mielone, pokrojoną cebulę, jajko, sól i pieprz przełóż do miski.

Składniki wymieszaj i urabiaj, aż wszystko połączy się ze sobą i stworzy jednolitą masę.

Z masy uformuj kulki wielkości piłek pingpongowych. Kulki obtocz dokładnie w mące.

Otrzep klopsiki z nadmiaru mąki, a następnie podsmaż je delikatnie na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Z tłuszczu i mąki zrób zasmażkę, a następnie zalej ją koncentratem pomidorowym.  Dodaj szklankę wody, sól i pieprz. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Przygotowanym sosem zalej klopsiki i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie połącz ze sobą śmietanę i pół szklanki wody, a następnie zalej tą mieszanką klopsiki. Dokładnie wymieszaj wszystko ze sobą i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy.

Gotowe! Klopsiki można podawać same, ale najlepiej smakują z puree ziemniaczanym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!