Puszysty omlet jak chmurka. Z tego przepisu wychodzi najlepiej. Wychodzi idealnie

Kto z nas nie próbował kiedyś przyrządzić pysznego i puszystego omletu?

Praktycznie każdy wie, jak przygotować ten francuski specjał, jednak nie każdy zna przepis na omlet, który będzie nie tylko pyszny, ale także lekki i puszysty. Nie wystarczy bowiem tylko wymieszać jajka i dodać do nich dodatki – istnieje wiele różnych sposobów na to, by przygotowanie omletu stało się czymś więcej.

Według przepisów pochodzących z Francji, a więc z kraju, z którego wywodzą się omlety, powinno się je przygotowywać na patelni o grubym dnie, z użyciem dużej ilości masła, a całość składników powinna być mieszana wyłącznie za pomocą widelca.

Obecnie znalezienie idealnego przepisu nie jest takie łatwe, ze względu na dużą ilość receptur, dlatego poniżej proponujemy najlepszy z nich.

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • jajka – 4 szt.
  • mleko – 150 ml
  • masło – 20 g
  • olej roślinny – 1 łyżka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: 

Najważniejszym punktem przyrządzenia omletu jest odpowiednie przygotowanie jajek. Aby omlet był puszysty, należy jajka delikatnie wymieszać, unikając miksowania oraz ubijania. Podczas mieszania powoli dodawać mleko oraz sól.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie naczynia, w którym będziemy piec omlet. Natłuść je olejem roślinnym, a następnie wlej do naczynia przygotowaną wcześniej masę.

Masę przelaną do naczynia piecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Upieczony omlet wyjmij z piekarnika. Jeśli chcesz, aby był on jeszcze lepszy, możesz polać go roztopionym masłem.

Idealną propozycją do podania, która na pewno zachwyci wszystkich domowników będzie omlet z szynką i serem. Składniki, jakich będzie potrzebować to:

error: Treść zabezpieczona !!