Puszysty omlet jak chmurka. Z tego przepisu wychodzi najlepiej. Wychodzi idealnie

  • jajka – 2 szt.
  • mleko – 2-3 łyżki
  • mąka – 1-2 łyżki
  • szynka – ok. 70 g
  • olej roślinny – 15 g
  • starty ser – ok. 75-100 g
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: 

Podgrzej mleko na wolnym ogniu, dodając do niego jajka oraz oraz przyprawiając szczyptą soli. Do przygotowanej mieszanki dodaj mąkę jednocześnie mieszając, a następnie odstaw całość na kilka minut.

Przygotowaną szynkę pokrój w kostkę, oraz przygotuj patelnię, na której rozgrzej olej roślinny. Na patelnię powoli wlej przygotowaną masę, smaż na obu stronach do upieczenia.

Na omlet wysyp pokrojoną szynkę oraz starty ser, złóż go na pół oraz smaż do momentu, aż omlet nabierze złotego koloru. Dla osób szukających nowych przygód smakowych, proponujemy także omlet z ziemniakami.

Składniki, jakich będziesz potrzebować to: 

  • ziemniaki – 4 szt.
  • jajka – 4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • oliwa
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: 

Przygotowane ziemniaki obierz, umyj a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Osusz ziemniaki – najlepiej ręcznikiem papierowym.

Cebulę dokładnie obierz ze skórki i pokrój ją według własnych preferencji. Przygotuj patelnię – rozgrzej na niej oliwę, a następnie wsyp na nią przygotowane ziemniaki i cebulę.

Całość smaż do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W osobnym naczyniu rozbij i wymieszaj jajka. Wlej jajka na patelnię z warzywami i smaż dokładnie, aż do ścięcia się jajek z obu stron.

Mamy nadzieję, że przepisy nie sprawią Ci problemów w przygotowaniu, a na pewno zadowolą wszystkich domowników. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!