Znika naprawdę w mgnieniu oka: Te sernik z tego przepisu zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada.

Wyjątkowo pyszny sernik jest świetnym pomysłem na poczęstunek dla całej rodziny. Znika naprawdę w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • odrobina soli
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 100 ml śmietany 36%

Na początku należy przygotować i ustawić mikser na najniższych obrotach oraz zmiksować składniki takie jak żółtka, ser, proszek budyniowy, mleko skondensowane, sok i starta skórka z cytryny. Miksować niecałe 15 minut. Następnie ubijamy białka z odrobiną soli.

Wyłączamy nastawiony wcześniej mikser i z wyczuciem mieszamy pianę z wykorzystaniem łyżki. Teraz przygotowujemy tortownicę, do której przelewamy białka oraz przygotowaną masę z pkt. 1. Kolejni ustawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy ciasto, które powinno się piec około 30 min. Następnie po 30 minutach zmniejszmy temperatur piekarnika nawet do 150 stopni.

Do tego przykrywamy sernik papierem do pieczenia i nastawiamy ponownie piekarnik na mniej więcej 40 minut. Po upływie 40 minut uchylamy drzwiczki piekarnika, zostawiając tam sernik, aby mógł ostygnąć.

Na koniec dekorujemy sernik delikatnie prósząc cukier puder bądź oblewamy go przyrządzoną polewą.

error: Treść zabezpieczona !!