Pyszna cukinia z przepisu mojej mamy, której od razu warto zrobić więcej. Smakuje obłędnie. Oto przepis

Sezon na cukinie zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zgromadzić ich większą ilość.

Nie są to warzywa zbyt wymagające, można z powodzeniem uprawiać je nawet w mniej żyznych ogrodach. Aby cieszyć się smakiem cukinii na dłużej, bez problemu można zamarynować ją w słoikach. Cukinie w przetworach traktuje się podobnie jak ogórki, jednak daje ona dużo większe pole do popisu. Marynata oparta na sosie pomidorowym zapewni lekko pikantny smak, przy zachowaniu chrupkości warzywa.

Zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Poniżej przedstawiamy proporcje, które pozwolą na zrobienie 4 litrowych słoików cukinii w marynacie pomidorowej. Nie jest skomplikowany, co sprawia, że nie trzeba być mistrzem kuchni żeby go wykonać.

Lista produktów niezbędnych do marynowanej cukinii

  • 1,2 kg średnich lub małych cukinii
  • 800 ml wody
  • 125 g przecieru pomidorowego
  • 4 duże łyżki octu
  • 1 papryczka chili
  • koperek
  • 4 liście wiśni
  • 4 liście porzeczki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 75 g cukru białego
  • 30 g soli drobnoziarnistej
  • 12 sztuk ziela angielskiego

Przygotowanie

Przed rozpoczęciem pracy, warto najpierw przygotować 4 litrowe słoiki, należy dokładnie je umyć i wytrzeć do sucha. Następnie czas na cukinie, warzywo umyj pod bieżącą wodą i pokrój w słupki o szerokości ok. 8cm. Można także podzielić ją na paski, warto mieć na uwadze, że kawałki muszą zmieścić się do słoika.

Każdy słoik wypełnij ciasno kawałkami cukinii, dodaj ząbek czosnku, gałązkę koperku, po 1 liściu wiśni i porzeczki, 3 ziarna ziela angielskiego i 1/4 posiekanej papryczki chili. Całość zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

Do garnka wlej 800 ml wody, dodaj cukier i sól, całość zagotuj. W następnym kroku dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę w proszku i dokładnie wymieszaj, gotuj przez kilka chwil i odstaw z palnika. Ze słoików wylej wrzątek, do każdego z nich dodaj 1 łyżkę octu i zalej do pełna powstałą marynatą. Mocno zakręć słoiki i postaw je do góry dnem, warto również owinąć je grubą ścierką lub kocem.

Pierwsze wyroby będą gotowe już po 2 dniach, jednak im dłużej cukinia będzie się marynować, tym będzie miała więcej smaku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!