Pyszna sałatka, która idealnie nadaje się dla osób, które chcą schudnąć. Przepis.

Sałatka z kapusty jest idealna na kolację i jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska na imprezę. Dodatkowo jest pyszna, pożywna, zdrowa i niskokaloryczna! Czego chcieć więcej? Dzisiaj przedstawię Ci dwa przepisy na taką sałatkę. 

Sałatka z kolendrą i jajkiem 

Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1-2 gałązki kolendry i kopru 
  • 400 g kapusty 
  • 1-2 łyżeczki musztardy 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki śmietany
  • sól 
  • pieprz
  • ogórek

Kapustę kroimy na cienkie plasterki, ogórka w krótkie paski. Kolendrę i koperek posiekaj i dodaj do miski z kapustą i ogórkiem. W ugotowanych jajkach oddzielamy białka od żółtek, białka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do warzyw, a żółtka rozgniatamy widelcem w małej misce.

Do żółtek dodajemy pieprz, sól, musztard, śmietanę i oliwę. Całość wymieszaj i dodaj do warzyw!  Uwaga, niektórzy mają gen, który sprawia, że kolendra smakuje im jak mydło… Sprawdź wcześniej, czy możesz ją jeść. 

Sałatka z jabłkiem i kukurydzą

Potrzebujemy:

  • 1 zielone jabłko
  • 400 g kapusty 
  • koperek
  • ogórek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • puszka kukurydzy
  • łyżeczka soku z cytryny

Kapustę kroimy w cienkie plasterki, ogórka i jabłko w krótkie paski. Jabłko kropimy sokiem z cytryny. Do miski wrzucamy warzywa, posiekany koperek, kukurydzę i mieszamy. Do całości dodajemy jogurt i przyprawy. Mieszamy i podajemy!

Smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!