Wystarczy kilka minut aby przygotować to pyszne ciasto kefirowe. Lepszego przepisu nie znajdziesz, idealne na niedzielne popołudnie.

Poniższy przepis na ciasto kefirowe jest wyjątkowo prosty i nadzwyczaj szybki do wykonania.

Przygotowanie tego ciasta zajmie Ci mniej niż 10 minut! Smak tego deseru jest wyśmienity i świetnie spisze się jako dodatek do herbaty lub kawy.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej,
  • 250g białego cukru,
  • 150ml kefiru,
  • 120g masła,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Potrzebne składniki na lukier:

  • 60ml mleka,
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przyrządzenie ciasta:

Wybierz formę na ciasto i nasmaruj ją masłem. Weź miskę i ubijaj w niej mikserem przez 2 minuty miękkie masło oraz cukier.

Do otrzymanej masy dodaj jajka i waniliowy ekstrakt. Wymieszaj wszystko dokładnie. Weź osobną miskę i przesiej do niej mąkę, dodaj także sól oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj całość.

Do pierwszej miski dodaj kefir i ubijaj przez chwilkę. Teraz w kilku partiach dodawaj suchą mieszankę z drugiej miski do miski pierwszej.

Masa jest gotowa. Przelej ją do formy do pieczenia i wyrównaj jej powierzchnię.

Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ciasto będzie gotowe za 40-45 minut. Gotowe ciasto przełóż na talerz do serwowania.

Wymieszaj składniki na lukier

Na początku połącz cukier puder z mlekiem, a następnie wlej sok cytrynowy i ponownie wymieszaj. Schłodzone ciasto polej lukrem.

error: Treść zabezpieczona !!