Ciasto jest doskonałe zarówno na słono jak i na słodko – od bułek, przez ciasta, pizzę – z tego ciasta można upiec naprawdę wszystko. Mam przepis od piekarza i robię go bardzo często.
Spróbuj na przykład langustynek, są doskonałe!
Tego ciasta nie trzeba mieszać tak długo, jak klasycznego, chyba że klei się do dłoni, ale wystarczy wszystko razem wymieszać i zakwasić. Używam go do kwaśnych ciast, więc nie dodaję cukru, ale robię z niego też słynną pizzę.
Z 1 kg mąki uzyskam pizzę na cztery porcje. Gdy potrzebuję mniej, robię 1/2 porcji 1/2 kg mąki. Kiedy robię ciasta, z 1 kg mąki wychodzą 4 strudle makowe lub orzechowe. Robię z niego też drożdżówki serowe.
Ciasto jest bardzo dobre, polecam spróbować, u mnie zadziałało bardzo dobrze na słodko i też na słono. Po wymieszaniu polecam pozostawić do fermentacji w ciepłym miejscu, najlepiej w ogrzanej kuchni pod ręcznikiem. Jeśli chcesz, aby ciasto naprawdę mocno zakwasiło, rozgrzej piekarnik do 40 stopni, a ciasto zakwasi się w ciągu 20-30 minut i jest gotowe do użycia.